Monday, 31 October 2011

if i had my child to raise over again

menarik... boleh share untuk muhasabah diri sebagai pembimbing keluarga....

if i had my child to raise all over again : i'd build self-esteem first, and the house later.
i'd finger-paint more, and point the finger less.
i would do less correcting and more connecting.
i'd take my eyes off my watch, and watch with my eyes.
i would care to know less and know to care more.
i'd take more hikes and fly more kites.
i'd stop playing serious play.
i would run through more fields & gaze at more stars.

Thursday, 27 October 2011

tak tahu nak tulis aper (serabut)

first of all    saya dahulukan..
saya tak tahu nak mulakan dari mana... tapi hati ni dah rs terlalu sakit...
ianya datang dari diri saya sendiri..
ada masenyer sye tak pandai kawal perasaan saya sendiri....
ada masenyer sye boleh kawal.. boleh imbangkan...
tapi selalunye mmg sye kalah...
knp??? knp sye tak kuat??
sye tak salah kan ape yg ALLAH bg kat sye.. sbb semuanyer sye yg buat.. pilihan ditangan kite sebagai manusia.. ALLAH dah bg petunjuk kat kite...
tp... kite sendiri yg pilih mcm tu...
dan bile sye mcm ni.. sye menyusahkan org2 sekeliling sye... orang2 yg paling sye sayang..
kesian dier sbb sye dier terganggu...
bukan niat sye nak susahkan hidup kalian.. tak terlintas pun nak susahkan kalian semua...
tp sye pny hati yg lemah... tak kuat.. senang menitiskan air mata..
sye sedar ape yg sye buat tu mungkin akan meninggalkan kesan kepada saya mereka sekarang atau masa hadapan... tp ntah mengapa saya tak kuat melawan godaan syaitan yg sgt suke melihat saye lemah sekarang...
maafkan sye andai kelakuan saye selama ni telah menyusahkan kalian semua...
maafkan sye.. sye sayangkan kalian...
bantu sye untuk terus kuat berdiri menghadapi hari2 mendatang demi agama dan ALLAH...

kamu... maafkan sye... :-(

Sunday, 16 October 2011

mudah menghafaz Al- Quran



mari kite usaha untuk membaca dan menghafaz Al - Quran

dari segi istilah, Al - Quran ialah kalam Allah yang bermukjizat diturunkan kepada Nabi Muhammad s.a.w melalui perantaraan Malaikat Jibril dalam bahasa Arab, diriwayatkan secara mutawatir dan membaca setiap hurufnya adalah ibadah, bermula dari surah al - Fatihah dan berakhir dengan surah an - Naas..



Thursday, 13 October 2011

Wednesday, 12 October 2011

RULE NUMBER 1 !!!



JANGAN BAGI APA - APA DIA MINTAK

hahahaha... thanks a lot dear.. i know you know what are you doing.. hopefully it is just about 'THE GOOD' things.. even you DON'T WANT TO GIVE me ANYTHING... i still love you.. because not that thingS can count my LOVE to you... but... I NEED YOU TRULY n SINCERELY LOVE.. BECAUSE I do LOVE you TRULY n SINCERELY

Wahai Tuhan, mengapa perempuan selalu menangis ??

wahai Tuhan, mengapa perempuan selalu menangis ??

Jawabnya :

kerana perempuan itu unik.
Aku ciptakannya sebagai makhluk istimewa
Ku kuatkan bahunya untuk menjaga anak-anaknya,
Ku lembutkan hatinya untuk memberi rasa aman,
Ku kuatkan rahimnya untuk menyimpan benih manusia,
Ku teguhkan peribadinya untuk terus berjuang pada saat yang lain menyerah,
Ku berikannya naluri untuk mencintai anak - anak dalam apa jua keadaan sekalipun,
Ku kuatkan batinnya untuk tetap menyayangi walau dikhianati oleh teman,
walau disakiti oleh "orang" yang dia sayangi...
Perempuan makhluk kuat,
tetapi jika satu saat dia menangis itu kerana Ku berikannya air mata untuk membasuh luka batin dan memberi kekuatan baru.

" WANITA itu ISTIMEWA"
bersyukurlah kerana kita wanita ...

Sunday, 9 October 2011

exam dah abih !!!

alhamdulillah.. sudah selesai exam...
so far so good.. hopefully everything will be fine.. InsyaALLAH
hehehe, baru sem satu kan.. macam dah abih belaja jer.. padahal ader bnyk lagi pasni..

the summary for the past Sem one..
jangan belajar last minute okay.. make revision every time not only when there is quizzes, testes, and really before the examination.. not good maaa..   assignment mmg tak tangguh... coz my dearest KANDA bgth yg jangan buat assignment last2 minute.. walau sebaris ayat pun mulakan awal.. alhamdulillah.. assignment okay jer.. so better teruskan for the next sem.. cume style belajar tu kene ubah sikit..

good luck for the rest of the other sem that i will face..

i chose to study back is for a good reason, Ya ALLAH.. please help me to get through all the things will happen in future.. i love You, ALLAH

Wednesday, 21 September 2011

mentarbiahkan diri

ini hanya luahan hati
bukan niat di hati untuk mengata
aku hanya manusia biasa yang ada perasaan marah, geram, terasa, sakit hati..
on the spot mmg rasa tu akan hadir cume bergantung kepada keadaan dan masa untuk tarbiahkan diri sendiri untuk betulkan balik keadaan..

al-kisahnya..
jangan ingat kita ni selalu betul...
bl orang tegur jangan terus kondem.. dengar dulu... fikir balik... kelemahan n kekurangan diri kita...
bl kita tak tahu hujung pangkal sesuatu perkara jangan lebih2... jangan merumitkan lagi keadaan sedangkan kita tak tahu masalah awal.. walaupun kita tahu.. bukankah lebih baik kita senyap saje... jangan rosakkan lagi keadaan yg dah bermasalah tu.. 
jangan berlagak pandai.. semua bende kita tahu...
kita ni manusia biase.. ilmu tak seberapa... kita dituntut menuntut ilmu sampai mati.. itu jer dah buktikan yg kite ni bukan pandai sangat... jadi jangan lah berlagak semua kita tahu...
hormat lah org yg lagi tua dari kita.. walau kita rs ape dier cakap tu tak betul, walau kite rase annoying giler aper yg dier cakap tu.. try to control yourself,. respect them as people older than you.. kalau anda rasa anda perlu tegur.. buatlah tanpa sakitkan hati mereka.. 
cerminkan diri kita sendiri... adakah kita cukup sempurna untuk menghukum orang lain...???

dan untuk aku sendiri.. aku tidak berniat untuk mengata.. aku tahu.. bila kita kata orang nnt kita sendiri akan terkene.. cuma aku geram.. aku ni manusia biasa.. ampunkan lah aku wahai sahabat.. semoga kau dan aku akan diberikan petunjuk untuk kembali kejalan yang benar.. Ya Allah bantulah kami Ya Allah.. berikanlah kami petunjukMu.. tujuan ku hanya untuk mengingatkan diri sendiri juga.. Ya Allah lindungilah aku dari melakukan perkara2 yang sama.. sesungguhnya aku tahu bila aku mengatakan orang lain, orang pertama yang mendengar adalah telinga ku sendiri.. semoga apa yang terjadi ni bantu aku untuk mentarbiahkan diri sendiri supaya dapat mengelakan diri dari terjadi perkara yang sama.. 

p/s : lindungilah aku Ya ALLAH.. sesungguhnya aku manusia biasa yang tidak terlepas melakukan dosa


Monday, 12 September 2011

thanks to my beloved KANDA

saya rasa saya patut betulkan statement sye sebelum ni...

sayang.. terima kasih...
best dgn surprise yang kamu buat.. saya terharu....
sangat2 sayangkan kamu...
saya ingat kmu lupe...

hurm... thanks sayang sbb blanje makan.. 2 kali plak tu.
seriously.. sygkan kamu...
terima kasih....

maaf sbb salah sangka kat kamu sebelum ni..
 <3 kanda <3

Saturday, 10 September 2011

sibukan diri

even sangat2 sakit kepala.... sbb i spesis pelik.. asyik pening jer..
tetap pergi office.. sibuk kan diri.. nnt i ingat...
hurm... best ever birthday... celebrate birthday dgn kerja2 di office n without his wishes...
dammm i miss him

its my birthday

actually i try to feel like there is nothing special on my birthday...
but its become 50/50.. sometimes i okay but sometimes i'm not..

i miss him.. i know he is busy right now doing his work..
what i need just a short message from him..
but it seems like he don't  remember that today is my birthday....

hurm.. right now i keep playing MORE than THAT song...
my favorite song... when i miss him..
i know you love more than that... even u don't remember today is my birthday..

i love you...

Friday, 9 September 2011

happy birthday to me...

hehehe... actually the date is not yet arrived..
just want to share what i feel on what maybe what will happen on that day..
but.. what ever it is all from ALLAH..

first of all... hurm i'm turning 28 this sunday on 11 september 2011
this is my first birthday with him... my KANDA..
at first i feel so excited because i can celebrate with him...
coz from my other experience i've never had a chance to be celebrated from any of them...
so i really hope with him i can have a sweet memories...

but.... last night i called him.. he seems like too busy doing his assignment.. no time at all for me..
asking him either we can meet on this weekend.. but looks like he don't have time at all..
suddenly i've cried... so sad dear to hear that from you... i think u dont remember that this sunday is my birthday

okay... after i hang up the phone last night.. even i feel sad so so so sad
but when i think back about our past one year of relationship, you have make me be a patient person...
kanda i do admit i feel sad... but i accept all the things maybe happen this sunday.. that you maybe ignore me all the time...

MARYAM... IT'S ONLY A DAY... A BIRTHDAY... NOTHING SPECIAL ON IT... its okay if he just ignore it...
(just to make me happy)

Monday, 5 September 2011

sakit kah hati anda??

pernah tak alami situasi ni... ???

orang yang kita sayang, orang yang penting dalam hidup kita, keluarga kita sendiri cakap sesuatu yang mengguris hati kita..

apa yang anda rasa??

mungkin akan sakit hati, geram, sedih, terasa, merajuk..
rasa macam tak nak cakap dengan mereka..
sampai hati mereka buat mcm tu??
kalau orang lain mungkin kita  masih sakit hati tapi tak seteruk bl KATA - KATA tu keluar dari mereka2 yang penting dalam hidup kita..
sakit... sampai boleh mengeluarkan air mata..

macam saya yang sangat sensitif ni... confirm menitik2 air mata.. kalau tak tunjuk kat orang pun hati ni mesti sangat2 hiba...

tapi kan.... adakah mereka sedar yang mereka sedang sakit kan hati kita???
kalau sedar.. sanggup mereka buat macam tu...??
dan jika tak sedar.. apakan daya.. mereka hny manusia biasa...

kepada orang-orang yang sye sangat sayang.. saya mintak maaf.. kerana saya sedar saya selalu sakitkan hati kamu semua.. ampunkan saya..
bukan niat saya.. selepas saya cakap sye tersedar sye dah sakitkan hati kamu semua.. ampunkan saya.. kadang-kadang kekasaran saya bila kamu semua tak faham.. tak nak cuba faham ape yang saya rasakan.. ampunkan sye kerana tertinggikan suara...
ampunkan saya...

tapi... salahkah sye bl sye juga perlu kamu semua cube faham ape yg saya inginkan?

hurm............... ntah lah.. tak tahu nak cakap mcm mn.. tapi kehidupan mmg macam ni lah kot..
sebab setiap manusia ade perangai sendiri.. mungkin mereka tak paham saya.. sya pun tak paham mereka kan.. tapi yang pasti saya sayangkan mereka semua.. dunia akhirat.. insyaALLAH

saya akan terus berusaha untuk menghargai semua orang yg saya sayang.. semoga mereka juga menghargai kasih sayang saya kepada mereka.. AMIN..

Thursday, 25 August 2011

rindunyer

nak cakap macam mana pun tak tahu..
rindunyer kat dier.. ..
mcm tak tahu nak cakap macam mn ni..
kamu..... sye sangat2 rindu kamu....
memandangkan kamu dah nak balik raya malam ni..
Selamat Hari Raya untuk Kamu sayang.. ampun dan maaf sye pohon dari kmu..
terima kasih sebab sabar dengan kerenah saya selama ni..
semoga kamu selamat dalam perjalanan, selamat sampai rumah... selamat balik sini balik, amin...

sye sayang kamu... sye tahu kamu pun same.. thanks my dear KANDA

Wednesday, 24 August 2011

AIDILFITRI 1432 Hijrah

ucapan AIDILFITRI saya ucapkan kepada semua umat islam diseluruh dunia.. 

Saja coretkan sebelum sampai masanyer.. kerana mungkin akan sebuk dengan hari - hari menjelang syawal tu nanti... hanya tolong mak n ayah kemas2 rumah.. as usual seperti tahun2 yang lepas raya bg kami simple2 jer. tak de tukar2 aper2 pun.. hehehe.. mak cakap kan "tunggu dier reput baru mak tukar baru" hahaha..
sebenarnyer jangan membazir yang nak pesan kat kami..

dan bagi sye.. tukar2 semua nyer baru tu tak menggembirakan ape2 pun untuk raya.. memanglah hari raya kite kene bergembira untuk meraikan kemenangan kite setelah berjaya berpuasa.. tapi bukan itu cara untuk kiter bergembira..

cube fikir.. gembirakah anda bile berhabis duit utk bende2 tu semua?? 
bagi sye tak.. kadang2 sye akan menyesal lepas beli barang.. sbb tu sebelum beli aper2 sye akan fikir betul2..

mungkin lebih baik duit tu kite gunakan untuk beramal.. bersedekah.. bantu menggembirakan hati orang lain.. 
seriously you will feel the true happiness in your life.. kalau kite buat tu dengan ikhlas hati.. 
kerana.. bile kite bantu orang, gembirakan orang, orang tu akan rase dihargai.. kegembiraan itu mungkin akan dibalas dengan doa.. dari doa mereka tu insyaALLAH kite akan berase gembira.. 
insyaALLAH.. keihlasan itu juga akan dibalas pahala dari ALLAH s.w.t, insyaALLAH...

harta semua ni bukan totally hak kite.. 'sharing is caring' .. try to do it sincerely.. insyaALLAH hati kite akan gembira n tenang.. buat baik di balas baik.. jadi.. mari kite beramai-ramai yer..

kegembiraan dihari raya dengan menggembirakan orang lain.. 

Monday, 22 August 2011

kenapa merokok itu haram??

merokok adalah senjata yahudi yang paling berjaya.. nak tahu knp??
sebabnyer ... :
mana ade orang hisap rokok mula dengan BISMILLAH
mane ader orang selepas abis merokok ucap ALHAMDULILLAH
- menyalakan api adalah kesukaan syaitan
- meletakkan jari dimulut adalah amalan yahudi
- mengepit2 jari pada rokok adalah perlambangan salib

SAUDARA-SAUDARIku SEKALIAN, BERHENTILAH MEROKOK  (^ _^)

* n of coz to you too my dear (KANDA).. doa sye sentiasa untuk kamu..
semoga akan datang harinyer kamu tak kan sentuh benda tu lagi.. untuk kebaikkan kmu juga :)

Sunday, 31 July 2011

alhamdulillah....

what else to say.. ALHAMDULILLAH..
nothing bad happen to him... :)
kanda.. i love you...

dan sekali lagi...

saya risaukan kamu..
kamu dah balik?? dah sampai?? atau masih kat kg??
pape pun please info kat sye..
love you so much

Thursday, 28 July 2011

and the winner is..

sambungan MENANG ?? !! ??

29.07.2011, Jumaat..
hari penyampaian hadiah untuk info hunt game.. 
kan sye dah bgth sye budget no.4, so waktu sebut no.4 tak panggil pun name kami..
aik.. knp?? kami disqualified ker?? huhu.. pny lah teruja naik atas sbb dah tahu kami top 5..
tapi.. waktu announce no. 1... En. Hasman Repi n Cik Siti Maryam..
wah.. kami no. 1 lah.. syoknyer.. alhamdulillah.. menang plak...
masih dikira jugak wlupun kami tersilap sikit waktu penamat tu.. 
thanks... 

the prizes : RM 80.00 divide 2 (rezeki... dapat duit ramadhan)





Tuesday, 26 July 2011

MENANG ?? !! ??

teringat plak zaman sekolah2 dulu.. pantang ader game yang tak berat suke nak joint... tapi tanpa pengetahuan orang lah.. tetibe jer joint.. kadang2 menang kadang2 tak.. tapi puas hati.. 
dah lame tak rase macam tu.. tahun ni berpeluang joint game kat office sbb ader gang yg sudi jadi partner.. 
maybe dapat no.4.. tapi kalau ikutkan kami first yang sampai cume kami tak tulis name group.. kerana nak tulis tu kami lambat.. tapi.. tak kesah.. sbb ENJOY... itu tujuan utama nak joint game tu...
jumaat ni comfirm keputusannyer.. i will update later.. 
but what i want to share.. happynyer saye rase.. release tension bl main game tu..  

Wednesday, 20 July 2011

Ramadhan 1432Hijrah

to share with love..

Bagaimana ingin meraih ganjaran di bulan Ramadhan??

- menyambut kedatangan Ramadhan dengan penuh kegembiraan.. (Barangsiapa yang gembira/seronok
  dengan kedatangan Ramadhan diharamkan dari dibaham api neraka)

- berpuasalah dengan penuh keimanan & ketakwaan = bersungguh - sungguh

- memahami hukum hakam & pantang larang di bulan Ramadhan

  • bersedia dari awal ( persediaan puasa, baca buku hukum - hukum puasa )
  • ikut amalan Nabi berpuasa, bersahur, berbuka
berbuka ringan2 solat maghrib dulu baru makan.. supaya menjaga kualiti solat, sbb no use kite puasa
tapi solat tak jaga bersahur as usual lambat2 kan lah sahur kita

- Pantang larang

  • berpuasa tapi syikrik kepada Allah
  • berpuasa tapi mencuaikan solat
  • berpuasa tapi mengabaikan amalan kerja
  • berpuasa tapi menzalimi oarang lain
  • berpuasa tapi derhaka kepada kedua ibu bapa
  • berpuasa tapi dalam masa yang sama nusyuz kepada suami
- Amalan

  • TADARUS
  • TERAWIH
  • SEDEKAH JARIAH


" Kalau manusia tahu nikmat bulan ramadhan pasti mereka ingin lagi 11 bulan sama seperti bulan Ramadhan"


jadi kawan - kawan jom kiter grab kelebihan bulan ramadhan.. sekali setahun.. dan ingatlah MUNGKIN KITA TIDAK AKAN BERJUMPA LAGI RAMADHAN AKAN DATANG...

to share with love.. 

Monday, 18 July 2011

HUMAN MAKE MISTAKE..

HUMAN MAKE MISTAKE.. SO DO YOU MARYAM
so please don't judge people when they do something wrong...
as long as they know the mistake and feel free to change their self  from the mistake..
hopefully me, you, she, he, us, we learn from the mistake that we have done before...
try to be a new person..

to 'kamu' : saya sayang kamu kerana kamu.. terima kasih terima saya seadanya, saya akan terima kamu seadanya sayang.. :)

Wednesday, 6 July 2011

.... sebagai seorang pelajar

a short story of mine...

after finish my secondary school i went to UNITAR to further more my studies..
ku sangkakan hujan sampai ke petang, rupanya berhenti di tengah jalan..
kerana masalah-masalah yang malas nak diingatkan aku berhenti belajar selepas 2 tahun kat sana..
mungkin silap aku juga.. tak fikir panjang...
dan kehidupan aku turun naik lepas tu, kerja tu kerja ni kerja tu kerja ni, ambik kursus tu dan ni...
dan akhirnya akhir tahun 2007 dapat offer kerja kat MIDA..
so until now, almost 3 years i have work here.. alhamdulillah...
& now saya sambung balik study di UITM sbb kesilapn yang dulu....
berapa tahun sye buat keputusan ni, n akhirnya saya ambil keputusan untuk isi permohonan n berjaya..
jadi sekarang kehidupan saya berubah, dari hanya pekerja di MIDA sekarang tambah kepada seorang pelajar...
saya sangat2 berharap saya mampu menempuh segalanya..
saya ingin berjaya sebagai manusia demi AGAMA saya.. insyaALLAH..

ya ALLAH bantulah aku mengharungi liku-liku kehidupan ku.. amin ya rabbala'lamin..

thanks to NADDY

hari ni Sifu NADDY ajar mcm mn nak edit blog ni...
walaupun tak berapa nak pandai, tapi paham juga la sikit...
thanks NAD... nanti ajar lagi yer..

Monday, 30 May 2011

siti maryam husin... PERCAYA & YAKIN

kamu kata kamu sayang sye sgt2... 
kamu suh sye ingat tu..
sye akan ingat... 
sye percaya... sye yakin...
sye redho dengan keputusan kamu buat...
sye terima bl kamu kata itu untuk masa depan kita berdua..

semoga masa itu akan sampai juga untuk kita berdua..
sye nak kamu ingat sye akan tunggu kamu..
sye akan sentiasa doakan kamu berjaya dalam segala hal...
semoga kamu tak ambik masa yang lama untuk kita bersama kembali..

andai apa yang kita rancangankan ini tak seperti yang kita impikan ni...
sye mintak tolong kamu...
TOLONG BERTERUS TERANG DENGAN SYE..
jangan biar sye terus mengharap dan menunggu kamu...

kamu.. kasih dan sayang sye... cinta sye... untuk kamu...
kamu doakan kejayaan sye yer syg... 
semoga kita sama2 berjaya dunia & akhirat...
semoga ALLAH ampunkan dosa - dosa kita yang lalu dan akan datang...
semoga ALLAH makbulkan doa kite berdua..
semoga ALLAH bantu kite untuk berubah..
semoga ALLAH beri kite berdua petunjuk dan hidayahNYA
semoga kamu dan sye dapat bersama dalam keadaan yang di redhoi ALLAH...
semoga kita dapat bersama berdua menuju ke jalan ALLAH..

cintakan kamu... jangan lupakan sye yer...

kamu tetap dihati sye KANDA <3

Monday, 9 May 2011

to share with all of you

Insya-Allah, dengan zikrullah hati kita akan lapang sekalipun duduk di dalam pondok yang sempit apatah lagi kalau tinggal di istana yang luas. Inilah bukti keadilan Allah kerana meletakkan kebahagiaan pada zikrullah – sesuatu yang dapat dicapai oleh semua manusia tidak kira miskin atau kaya, berkuasa atau rakyat jelata, hodoh atau jelita. Dengan itu semua orang layak untuk bahagia asalkan tahu erti dan melalui jalan yang sebenar dalam mencarinya. Rupa-rupanya yang di cari terlalu dekat… hanya berada di dalam hati sendiri!




"Wahai orang-orang yang beriman! Bertaubatlah kepada Allah dengan taubat yang semurni-murninya, mudah-mudahan Allah akan menghapuskan kesalahan-kesalahan kamu dan memasukkan kamu ke dalam syurga-syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai…”At Tahrim 8

“… Sungguh, Allah menyukai orang yang taubat dan menyukai orang yang menyucikan diri” al baqarah 222.



“Katakanlah (Muhammad), tidak akan menimpa kami melainkan apa yang telah ditetapkan Allah bagi kami. Dialah pelindung kami, dan hanya kepada Allah bertawakal orang-orang yang beriman.” At Taubah: 51


“Dan pohonlah pertolongan dengan sabar dan solat.” Al Baqarah.


“Dialah Tuhan yang menurunkan ketenangan ke dalam hati orang yang beriman, supaya keimanan mereka makin bertambah daripada keimanan yang telah ada. Kepunyaan Allah tentang langit dan bumi, dan Allah itu Maha Tahu dan Bijaksana.” Al Fathu 4.


Amat menarik hati keadaan orang beriman, semua pekerjaannya baik belaka, dan itu ada hanya pada orang beriman: Jika memperoleh kesenangan, dia bersyukur. Dan itu memberikannya kebaikan (pahala). Jika ditimpa bahaya (kesusahan), dia sabar dan itu juga memberikannya kebaikan.” – Al Hadis.


“Ada perkara yang kamu tidak suka tetapi ia baik bagi kamu dan ada perkara yang kamu suka tetapi ia buruk bagi kamu, Dan sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan kamu tidak mengetahuinya”
Surah Al Baqarah : 216



“Untuk meringankan kepedihan bala yang menimpa, hendak dikenal bahawa Allah-lah yang menurunkan bala itu. Dan yakinlah bahawa keputusan (takdir) Allah itu akan memberikan yang terbaik.”


 Apakah kamu mengira akan masuk ke dalam syurga sedangkan kepada kamu belum datang penderitaan sebagai¬mana yang dideritai orang-orang terdahulu daripada kamu, iaitu mereka ditimpa kesengsaraan, kemelaratan dan ke¬goncangan, sehingga Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya merintih: “Bilakah datangnya pertolongan Allah?”
(Surah al-Baqarah: 214)



“It’s not what happens to you, but it’s what you do about it. It is not how low you fall but how high you bounce back!”



Thursday, 5 May 2011

the feeling...

macam mn perasaan anda jika anda sayangkan seseorang...
orang keliling tahu perasaan anda...
dalam masa yang sama ada yang mengusik anda dengan seseorang yang lain...
dan orang keliling yang sama mengusik anda, mengiakan keadaan itu terjadi..
apa perasaan anda???

dalam keadaan saya pulak...
saya tak tahu kenapa saya sakit dengan usikan itu...
walaupun sememangnyer sye tahu semua benda datang dari diri sendiri, kite buat tak tahu jer...
tapi kalau terlalu bnyk kata2 luar, kadang2 boleh jadi tekanan...
mungkin juga sekarang saya sedang beremosi, jadi mungkin sikit sebanyak turut mengganggu perasaan saya sekarang, menggangu cara saya berfikir...

please, tolong faham, sye dah mengaku yg sye sedang berkawan dengan seseorang, jadi tolong hormati keputusan saya sekarang... tolong doakan kebahagian saya dan dia insyaALLAH...
bukankah mendoakan kebahagian utk insan lain sesuatu yang mulia...
doakan lah kami berdua...

terima kasih kepada yang mendoakan...

Wednesday, 4 May 2011

di mana dia buah hati saya???

Dimana dia anak kambing saya?
anak kambing saya yang makan daun talas
dimana dia buah hati saya?
buah hati saya bagai telur dikupas

Chan mali chan, chan mali chan
chan mali chan, ketipung payung

Di mana dia, anak kambing saya?
anak kambing saya main di tepi sawah
di mana dia, cinta hati saya?
cinta hati saya yang pakai baju merah

Di mana dia anak kambing tuan?
anak kambing tuan di atas jambatan
yang mana dia si bunga pujaan?
si bunga tanjung dihujung dahan

Kalau nak tahu anak kambing saya
anak kambing saya di dalam bilik
kalau nak tahu intan payung saya
intan payung saya yang kecil lah molek

Di mana dia anak kambing tuan?
anak kambing tuan yang bulunya kuning
yang mana dia buah hati tuan?
buah hati tuan yang putih lah kuning



lagu kanak-kanak...
hihihi... 
tapi sya nak tahu...
DI MANA DIA BUAH HATI SAYA SEKARANG??

Tuesday, 3 May 2011

PRETEND

Conversation with my niece few years ago
Kakak    : mak long, kakak jadi mummy mak long jadi kakak
M. long  : kenapa pulak kakak jd mummy??
Kakak    : JUST PRETEND mak long
M. long  : pretend?? Hahahaha ( yer lah kakak, kecik2 dah pandai nak pretend)


Can we pretend that airplanes
In the night sky
Are like shooting stars
I could really use a wish right now
(wish right now, wish right now)

Can we pretend that airplanes
In the night sky
Are like shooting stars
I could really use a wish right now
(wish right now, wish right now)


Pretend… that’s the thing that I want to share…
Pretend, …  hurm…. Can I pretend like there is nothing happen to me right now???
Can I???
It’s really pain in here.. but… what should I do..
Yeah… pretend… pretending to everyone n of coz to me there is nothing happen…
Please Maryam.. be strong… let’s pretend for your own good…




Monday, 2 May 2011

teenage wildlife

She’s gonna flash her eyes under moonlit skies
He’s gonna meet her there under the exit sign
Yeah, they both look good they need to be seen
He’s a James Dean rebel, she’s a beauty queen
Lets dance, lets dance
She wants to go all night, he wants to make no sense
She wants to feel his kiss, it’s so much better tensed
She says “trip the lights”, that’s what she said
And now she’s in his head, she’s in his head
Lets dance and let the world fall apart

Cause I need you tonight
Just howl at the moonlightI say it two times
I love you, I love you
Cause it feels like
Savage uncivilized
A teenage wildlife
I love you, I love you

She says “I get so bored living in this place
We all need to go where the music plays”
All night, so lets dance
He said “Life’s a cage, lets jump the fence
All I want is you and lets forget the rest”
Lets dance, and let the world fall apart

And we fall from the sky when we hear the sound
Go on for miles but won’t hit the ground
Don’t be afraid, they can’t catch us now
Cause baby we are teenage wildlife

I love you, I love you
I love you, I love you


sweet jer bl dengar lagu ni.. especially time aj cakap... i love you, i love you...
video klip dier pun sweet... beruntung btl, si squirrel tu... hihihihi...
beruntung kah???? hihihihi... 



NOT IN GOOD MOOD

N
O
T

I
N

G
O
O
D

M
O
O
D


hati tak tenteram..
sedih....
ya ALLAH... aku pohon padaMU...
bantulah aku ya ALLAH... 



Thursday, 28 April 2011

RINDU

lirik lagu dari kamar by noorkumalasari...


maybe i'm a sensitive person.. so every time i listen to a song, i will try to know what the song about.. 
hurm.... this song kinda know what i feel right now even though i'm not at my KAMAR... hehehehe...
and of coz he's not good in word... coz you're the one who tell me that you're not... hurm, i think i don't mind as long as u sincere in your feeling..


the part that make me smile and think of you


 "Sepi mengajarku
Menulis surat rindu
Sebarisan ayat yang mudah
Kaulah yang kucinta "



hua hua, jiwang sungguh... tapi... dah sensitif mcm tu lah kan... sensitiveeee in everything okay... not only in LOVE... tak percaya???? tny org2 yg mengenali diri ku ini.. hihihihi


thats all for now... and here the lyrics for all of you... enjoy reading it... 


Dari kamar ini
Kumemandang ke luar
Suasana sepi
Seakan mencabar

Mengapa pengucapan
Tidak lahir di bibir
Seandainya berhadapan
Mudah ku tafsirkan

Sepi mengajakku
Renungi lembaranmu
Kuulang membaca
Surat bermakna

Indahnya bahasamu
Tersusun kata kata
Kau berkias mencuri hati
Di dalam seni

Aku pun mencuba
Menciptakan madah
Sayang bagai ada
Yang tak kena

Ku mencuba lagi
Menulis puisi
Ku sendiri
Tak mengerti

Dari kamar ini
Berdiri di jendela
Aku menyaksikan
Kumbang dan bunga

Sepi mengajarku
Menulis surat rindu
Sebarisan ayat yang mudah
Kaulah yang kucinta

Wednesday, 27 April 2011

DOA PENING KEPALA

saya selalu pening kepala... hehehe, kate arwah atok keterunan.. mmg sakit paling teruk headache lah... so just nak share kat semua org... ;p

- more than that -


I will love you more than that
I won’t say the words then take them back
Don’t give loneliness a chance
Baby listens to me when I say…
…….. I will love you more than that

Quote by
Backstreet boys
Black & Blue album
Track no 8

Tuesday, 26 April 2011

CINTA SEJATI


satu – satunya kekasih yang tidak akan mengecewakan kekasihnya adalah Allah Swt.
 Kasih sayang yang muncul pada setiap 
jiwa hamba – hambaNya dijawab lebih daripada cinta itu kepadanya.



Wednesday, 20 April 2011

20 15, 4 16, 4 17, 4 11
·       He
·       She
·       Headache
·       Vomit
·       Love
·       Memory
·       Sin

Wednesday, 13 April 2011

.........













Kamu,
Kamu tahu siapa kamu,
Sayang kamu,
Ikhlas dari hati,

Doa kepada ALLAH semoga perhubungan ni dipelihara, terpelihara,
Semoga kamu dan saya berjaya menjadi KITA,
Amin… insyaALLAH..
Sayang kamu…